Kung Fu

A Ving Tsun Kung Fu az egyik legismertebb és elismertebb kínai harcművészeti irányzat, amelynek ősi gyökerei a legendás Shaolin kolostorig nyúlnak vissza. A modern kor változásaihoz alakulva sokrétű tartalmat ad követői számára, a sportmozgás szerepén kívül hozzájárul a hatékony önvédelmi készségszint elsajátításához, az önbizalom növekedéséhez és ezzel együtt a személyiség kedvező fejlődéséhez. Szellemi – ideológiai háttere révén kiváló eszköz a mindennapi élet konfliktusainak kezelésében.

Mozgásanyaga egyszerű, bárki számára könnyen elsajátítható, életkortól függetlenül.

Technikai repertoárja három pusztakezes, egy eszközös (fabábu) és két fegyveres (hosszú bot és páros kés) formagyakorlatban kerül elsajátításra. Jellegzetes gyakorlata az ún. Tapadós Kéz, ami a stílus védjegyének számít, és a támadó és védekező reflexek csiszolását szolgálja.

A kezdő szinten az alapok tökéletes elsajátítása a legfontosabb, majd a későbbiek folyamán a  haladók számára ezek univerzális felhasználására kerül sor a gyakorló küzdelmek (sparring) során.

Az edzést kiegészítik különböző eszközös – pontkesztyű, rúgópajzs, gyorslabda, zsákolás, ugrókötél – gyakorlatok, amelyek a sokrétű, komplex képzést hivatottak elősegíteni. A foglalkozásokat mindig erősítő és nyújtó gyakorlatok zárják.

Széles körben csak 1950-től vált ismertté, amikor a stílus Nagymestere, Yip Man nyilvánosan oktatni kezdte Hong Kong-ban. A ’70-es évektől nagy érdeklődés mutatkozik a Ving Tsun Kung Fu iránt, ami ma is tart, ez a világsztár Bruce Lee filmjeinek betudható, aki maga is Yip Man tanítványa és a Ving Tsun stílus gyakorlója volt, 20 éven keresztül.

Európában Philipp Bayer nevéhez fűződik a Ving Tsun oktatása, 1983-tól van lehetőség az általa alapított nemzetközi szervezetben – Ving Tsun Kung Fu Association Europe – elsajátítani ezt a kínai harcművészeti irányzatot. Mára gyakorlatilag a kontinens minden országában jelen vannak az Egyesület érdekképviseletei.

 

Czakó Norbert

30/700-36-82

info@vingtsun.hu

edzőterem: XIV.ker. Ajtósi Dürer sor 19-21

4000ft/óra

“A Ving Tsun kihozza belőlünk az állati ösztönöket, hogy megvédhessük magunkat és a lehető legrövidebb idő alatt a legnagyobb kárt okozhassuk a támadóban. Minden emberben megvannak ezek az állati ösztönök,ezekkel születünk. Mindennapi úgynevezett civilizált életünk azonban ezeket az ösztönöket megszelídíti. Már nem kell vadásznunk ahhoz, hogy élelmet szerezzünk, elég, ha elballagunk a boltba. Kung-fu oktatóként mindig is nagyra becsültem azt, ahogy a nők harcolnak egymással. Az állatvilágban gyakran előfordul, hogy a nőstények vérszomjasabbak hím fajtársaiknál. Mikor a nők harcolnak, lehet, hogy nem alkalmazzák a bong saut vagy a tan saut, de követik a Ving Tsun alapelveit. Harapnak, karmolnak, tépik az ellenfél haját, kinyomják a szemét. Ezekkel a technikákkal nincs semmi baj, mert közvetlenek és nagy fájdalmat okoznak az ellenfélnek. A nőket a harcban a túlélési ösztön vezérli. Mikor a férfiak harcolnak, gyakran próbálkoznak látványos technikákkal, hogy lenyűgözzék a másikat. A Ving Tsun arra tanít, hogy a lehető leggyorsabban okozzunk kárt ellenfelünknek, miközben minél kevesebb sérülést szerzünk. Akinek nem ez a célja, minek akar egyáltalán harcolni?”

Wong Shun Leung